Τι είναι η εξαγωγή δοντιού;
Εξαγωγή είναι η αφαίρεση ρίζας ή δοντιού από το οστού της γνάθου (φατνίο), χωρίς να χρειαστεί τομή στα ούλα ή αφαίρεση οστού. Η διαδικασία αυτή αφορά σε δόντια που φαίνονται στη στοματική κοιλότητα, ή σε ρίζες που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα ούλα. (Εικ. 1, 2)
Πότε πρέπει να αφαιρείται ένα δόντι;
- Όταν το δόντι έχει καταστραφεί τελείως από τερηδόνα ή έχει υποστεί κάταγμα και ο οδοντίατρος δεν μπορεί να το θεραπεύσει.
- Όταν έχει χαθεί η οστική στήριξη από εκτεταμένη περιοδοντική φλεγμονή που έχει ως αποτέλεσμα την έντονη κινητικότητα του δοντιού.
- Όταν τα νεογιλά (παιδικά) δόντια καθυστερούν να αποπέσουν και παρεμποδίζουν άλλα μόνιμα δόντια να ανατείλουν σωστά.
- Προληπτικά λόγω ορθοδοντικών αναγκών προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκής χώρος για την διευθέτηση των υπολοίπων δοντιών.
Πώς γίνεται η εξαγωγή των δοντιών;
Η εξαγωγή μπορεί να γίνει:
- Με οδοντάγρα όταν το δόντι φαίνεται στο στόμα. Στην περίπτωση αυτή το δόντι χαλαρώνει από τα ούλα και έλκεται από το φατνίο του. (Εικ. 3)
- Με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται μοχλός και χρησιμοποιείται όταν πρόκειται για ρίζα που βρίσκεται λίγο πιο κάτω ή στο ίδιο επίπεδο με τα ούλα (Εικ. 4). Ορισμένες φορές που το δόντι έχει δύο ρίζες, θα πρέπει πρώτα ναδιαχωρίζεται με φρέζα και στη συνέχεια να αφαιρείται με τον μοχλό (Εικ. 5,6)
Είναι επώδυνη η εξαγωγή;
Η αφαίρεση ενός δοντιού είναι μια απλή διαδικασία η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία. Εφόσον το δόντι έχει πλήρως αναισθητοποιηθεί δεν υπάρχει καθόλου πόνος. Εκείνο που μπορεί να αισθανθεί ο ασθενής είναι μια ελαφρά πίεση κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης η οποία οφείλεται στην χρήση των εργαλείων.
Μετά την επέμβαση εμφανίζεται (οίδημα) πρήξιμο;
Μπορεί να εμφανιστεί ήπιο οίδημα λίγες ώρες μετά, Αυτό όμως είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν πρέπει να γίνει αιτία ανησυχίας. Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων (παγάκια) αμέσως μετά την εξαγωγή για μία ώρα βοηθάει στον περιορισμό του οιδήματος. Συγκεκριμένα τα επιθέματα θα πρέπει να τοποθετούνται εξωστοματικά στην περιοχή του τραύματος για 5-8 λεπτά με ενδιάμεσα διαλείμματα των 5 λεπτών.
Τι Άλλο πρέπει να προσέχει κανείς μετά την εξαγωγή;
- Την αιμορραγία. Για να σταματήσει η αιμορραγία θα πρέπει αμέσως μετά την αφαίρεση του δοντιού ο ασθενής να δαγκώσει μία γάζα σταθερά πάνω στο τραύμα για 30 ως 45 λεπτά. Εάν μετά την αφαίρεση της γάζας η αιμορραγία συνεχίζεται, τοποθετείται νέα γάζα και πιέζεται πάλι για άλλα 30 λεπτά. Εφόσον η αιμορραγία επιμένει πάνω από 24 ώρες η αντιμετώπισή της πλέον θα πρέπει να γίνει στο Ιατρείο.
- Να αποφεύγεται η απομύζηση της περιοχής της επέμβασης, όπως επίσης και το άγγιγμα της πληγής με τη γλώσσα, γιατί υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης ήπιας αιμορραγίας.
- Να αποφεύγεται το κάπνισμα, καθώς και το αλκοόλ για τις πρώτες 1-2 ημέρες.
- Να αποφεύγονται το πρώτο 24 ωρο οι ζεστές και σκληρές τροφές και τα ζεστά ροφήματα. Να προτιμώνται κρύες και μαλακές τροφές (όπως ζυμαρικά, ψάρι, ρύζι, αυγό, πουρέ, κ.α.) και η μάσηση να γίνεται από την αντίθετη πλευρά της εξαγωγής.
- Σε περίπτωση πόνου, ο ασθενής μπορεί να πάρει παυσίπονα, εκτός από ασπιρίνη γιατί υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας.
- Σχετικά με την υγιεινή του στόματος, θα πρέπει να αποφεύγεται το βούρτσισμα των δοντιών για 3-4 ημέρες στη περιοχή της εξαγωγής, ενώ μετά το πρώτο 24ωρο μπορεί να γίνονται πλύσεις με στοματικά διαλύματα που περιέχουν χλωρεξιδίνη.
- Η άμεση εφαρμογή κρύων επιθεμάτων μετά την αφαίρεση του δοντιού, θα βοηθήσουν στον περιορισμό του οιδήματος.
- Γενικά θα πρέπει ο ασθενής να αποφεύγει για 1-2 ημέρες, το σκύψιμο, το σήκωμα βαρέων αντικειμένων και την έντονη σωματική άσκηση.