Είναι μία συνηθισμένη οδοντιατρική διαδικασία που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση της μύλης ενός δοντιού που έχει υποστεί φθορά από τερηδόνα ή σπάσιμο από κάποιο ατύχημα.

Τα σφραγίσματα διακρίνονται σε 2 κατηγορίες: μαύρα και λευκά.

Τα μαύρα σφραγίσματα που είναι γνωστά ως σφραγίσματα αμαλγάματος, αποτελούνται από ένα μείγμα υδραργύρου με άλλα μέταλλα (ασήμι, κασσίτερος, χαλκός) και θεωρούνται από τα πιο ανθεκτικά και οικονομικά υλικά για τα οπίσθια δόντια.

Τα σφραγίσματα αμαλγάματος παρουσιάζουν διαφορετικό χρώμα από εκείνο των φυσικών δοντιών, και για το λόγο αυτό μειονεκτούν από άποψη αισθητικής (Εικ.1α).

Τα λευκά σφραγίσματα αποτελούνται από σύνθετη ρητίνη που είναι ένα πολυμερές λευκό υλικό υψηλής αισθητικής, καθώς δεν ξεχωρίζουν χρωματικά από το φυσά δόντια, Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να συγκολλούνται ισχυρά πάνω στην οδοντική επιφάνεια αποκαθιστώντας έτσι ένα τμήμα του δοντιού που λείπει (εικόνα 1γδ

Τα λευκά σφραγίσματα χρησιμοποιούνται επίσης για την αντικατάσταση των παλαιών εμφράξεων με αμάλγαμα κυρίως για αισθητικούς λόγους, όπως φαίνεται στην εικόνα 1α, β.

Εικ. 1 Σφραγίσμα

Εικ.1α,β: Κλινικές εικόνες που δείχνουν: (α) μαύρα σφραγίσματα οπισθίων δοντιών, και (β), την αντικατάσταση του αμαλγάματος  από λευκό υλικό (σύνθετη ρητίνη).

Εικ. 1γ,δ.  Κλινικές εικόνες που δείχνουν: (γ) κάταγμα προσθίου δοντιού της άνω  γνάθου και (δ), την αποκατάστασή του από λευκό υλικό (σύνθετη ρητίνη).