Η περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των νόσων του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα) με σκοπό τη διατήρηση των φυσικών δοντιών στη στοματική κοιλότητα, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ουλίτιδα. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη παθολογική κατάσταση των ούλων, που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και αιμορραγία (Εικ. 1α.β). Οφείλεται στην ύπαρξη μικροβίων (οδοντική μικροβιακή πλάκα) στην ουλοδοντική σχισμή και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί σύντομα είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.

eik 1ab

Εικ. 1α.β: Κλινικές εικόνες ουλίτιδας.

Περιοδοντίτιδα. Αποτελεί φλεγμονώδη νόσο μικροβιακής αιτιολογίας που είναι εξέλιξη της ουλίτιδας, με επέκταση της φλεγμονής στους υπόλοιπους περιοδοντικούς ιστούς. Σε αρχικά στάδια της νόσου η συμπτωματολογία είναι πολύ ήπια. Όσο όμως η περιοδοντίτιδα εξελίσσεται χωρίς καμία αντιμετώπιση, τα κλινικά και ακτινογραφικά ευρήματα είναι περισσότερο εμφανή όπως: έντονη φλεγμονή και υφίζηση των ούλων, απώλεια φατνιακού οστού (Εικ. 2α.β), κινητικότητα των δοντιών και σε προχωρημένες καταστάσεις, εμφανίζονται περιοδοντικά αποστήματα. Στις περιπτώσεις αυτές μεγάλη σημασία έχει η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση για την αποκατάσταση των βλαβών. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχίζεται χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κινητικότητα των δοντιών, με αποτέλεσμα την απώλειά τους.

eik 2ab

Εικ. 2α.β: Σχηματική παράσταση και κλινική εικόνα περιοδοντίτιδας.